18 Mart günü Güney Kutbu’ndan 1600 kilometre uzaklıktaki Concordia araştırma istasyonunda sıcaklık -12,2°C’ olarak ölçüldü. Bu sıcaklık bu bölgede kaydedilen en yüksek değer oldu.
Antarktika çevresindeki buzulların yüzölçümü 2022 yılının başlarında şimdiye kadar kaydedilen en düşük seviyede oldu. Bu yıl her iki kutupta da olağanüstü yüksek sıcaklıklar yaşandı
Massachusetts’teki Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nden Catherine Walker’a göre Antarktika kıtasındaki bu aşırı sıcakların nedeni kıtaya daha sık sıcak ve nemli hava getiren atmosferik nehirler. Bu nehirlerin de insan kaynaklı küresel ısınma sonucu ortaya çıkmış olabileceği söyleniyor.
Birkaç hafta önce Antarktika’da bir başka rekor daha kırıldı; deniz buzu kayıtlara geçen en düşük seviyeye ulaştı ve ısınan okyanusların yol açtığı düşüş eğilimi devam etti. Kısada tatlı su buzullarının seviyesi de düşüyor.
Dünyanın diğer ucunda, Kuzey Kutbu’nun orman yangınlarından buzsuz nakliye yollarına ve çözülen donmuş topraklara kadar acil sorunlarını yönetme çabaları jeopolitik olaylarla karmaşık hale geldi. Diplomatik Arktik Konseyi’nin Rusya dışındaki tüm üyeleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Mart ayında katılımı askıya aldı.
Colorado’daki Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Mark Serreze, Eylül ayında Fiona Kasırgası’nın sıcak ve ıslak kalıntılarının Grönland’a rekor sıcaklık getirdiğini ve “çok tuhaf” bir olayla milyarlarca ton buzun erimesine neden olduğunu söylüyor.
Her iki bölgede de buzulların erimesi eğiliminin 2023 yılında da sürmesi bekleniyor