Eski MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp’ın Beraati

Çığ Dergi Güncel

Cihan Kayaalp and Devlet Bahçeli

Cihan Kayaalp and Devlet Bahçeli

DİYARBAKIR — 

Görevden alındıktan sonra tutuklanan ve hakkında ‘cinsel istismar, tehdit ve taciz’ iddialarıyla dava açılan eski MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp’ın beraat etmesi tepki çekti. Diyarbakır Barosu olayın peşini bırakmayacaklarını açıklarken HDP de sanığın korunduğunu belirtti.

MHP Genel Merkezi’nin Haziran ayında ani bir kararla Diyarbakır İl Teşkilatı’nı kapatmasının ardından gözaltına alınan ve tutuklanan eski İl Başkanı Cihan Kayaalp hakkında, bir çocuğa “zincirleme istismar”, “tehdit, cebir hürriyetten yoksun kılma” ve “zincirleme cinsel taciz” iddialarıyla dava açıldı.

Diyarbakır 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son celsesine Kayaalp ile mağdur çocuk E. A.’nın avukatları katıldı. Duruşmada ilk sözü alan savcı, Kayaalp’in cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Daha sonra söz alan E. A.’nın avukatı Metin Arkaş, MHP’nin Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın olaydan sonra bir gazeteye verdiği demeci hatırlatarak Yalçın’ın, tanık olarak dinlenmesini istedi.

Yalçın, il teşkilatının kapatılmasının ardından yaptığı açıklamada, ”Bu olayda da iddiaların doğru olduğunu tespit edince Sayın Genel Başkanımızın kesin emriyle gereğini yaptık. Hemen fesih işlemini gerçekleştirdik” demişti.

Sanık Kayaalp ise suçlamaları kabul etmedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Diyarbakır’daki bir toplantıda kendisini alnından öptüğünü ifade eden Kayaalp, olayın komplo olduğunu iddia etti.

Kayaalp, komplonun nedenini kente Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı yaptırmak istemesi olduğunu öne sürdü.

Tarafları dinleyen mahkeme, “çocukların cinsel istismarı”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve cinsel taciz” suçlarına ilişkin yeterli delil elde edilemediğinden sanığın beraatine karar verdi.

Kararın ardından cezaevinden tahliye edilen Kayaalp, davul zurna çalınarak karşılandı.

Karar tepki çekti

Karara ilk tepki, davayı başından beri takip eden Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden geldi. Merkezden yapılan yazılı açıklamada, tanıkların baskı altına alındığı vurgulandı.

Hukuki sürecin takipçisi olacaklarını ifade eden Çocuk Hakları Merkezi, “Mağdur vekili tarafından, olay hakkındaki açık bilgisi sebebiyle MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın tanık olarak dinlenilmesi talep edilmişse de mahkeme tarafından talebin reddine karar verilmiştir. Sanık hakkında yapılan yargılamanın bu haliyle eksik ve hukuka aykırı olduğunu, sanık hakkında verilen beraat kararını kabul etmediğimizi ve hukuki sürecin takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna bildiririz” ifadelerini kullandı.

Karara bir tepki de HDP Çocuk Komisyonu’ndan geldi. Komisyonun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, beraat kararı “Karar yargının bir kez daha siyasallaştığının, taciz ve istismar edenlere kalkan olduğunun göstergesidir” şeklinde yorumladı.

Sanığın korunduğunu savunan komisyon üyeleri “MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Cihan Kayaalp’in tehdit, taciz ve istismar fiilleri üzerine şu açıklamayı yapmıştı: ‘İşin vahim boyutlarını anlayınca tüm bu iddiaların emniyetimiz ve yargımız tarafından araştırılması için herhangi bir gölge şüphe kalmaması için il teşkilatını derhal feshetme kararı aldık’ Kendilerinin dahi itiraf ettiğini yargı neden korumaya devam ediyor?” dedi.

Mağdur avukatı karara itiraz etti

Dava sonucunu VOA Türkçe’ye değerlendiren E.A’nın avukatı Metin Arkaş, karar itiraz ettiklerini söyledi. Kararın hukuksuz olduğunu savunan Arkaş, “İlk itirazı yaptık. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra detaylı itiraz dilekçesi sunacağız. Araştırılması gereken birçok husus varken, araştırılmadan iki celsede karar verildi. Tanıkların savcılık aşamasındaki ifadelerinden dönmesi, Semih Yalçın’ın tanık olarak dinlenmemesi ve bu şekilde karar verilmesi hukuka aykırıdır. Kararın bozulmasını sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir